torsdag den 12. januar 2012

Stormene

Tirsdag morgen kunne vi høre i radioen at skolerne i Kulusuk og Tasiilaq havde lukket pga pitaraq.
Så vi fik en uforudset fridag og oplevede for første gang denne storm som vi havde hørt så meget om. Piteraqen kommer inde fra indlandsisen og er isende kold, vores ellers dejlige varme hus kunne ikke holde varmen og vi måtte putte os under tæpperne og skrue op for varmen. Samtidig med var himlen klar og der var ingen sne eller andet nedbør. Meget underligt at kigge ud i det klare vejr og se hvordan sneen blev presset og slebet i nye formationer. Og det var vist bare en lille en!
Nu sidder vi igen i vores hyggelige stue og atter raser en storm udenfor. Denne gang er det en neqiar.
Den er også voldsom og kan også foresage skolelukning. Men den kommer fra havet og er ikke særlig kold, til gengæld kommer der masser af nedbør i form af sne og slud. Under sådan en kan vi sagtens holde varmen, men vores hus knager og giver sig, så det er svært sove om natten, må hele tiden overbevise mig selv om at huset holder som så mange gange før.
I det grønlandske sprog er der ikke noget hankøn og hunkøn pånær når man snakker om disse to storme. Piteraqen er hankøn og neqiaren er hunkøn.
Man siger at han kommer og hærger og roder og derefter kommer hun og rydder op.
Det siger lidt om styrken af disse storme, og som ny her lære man på den hårde måde at der skal være ryddet op udenfor til hver en tid.
Og man skal tage styrken alvorlig, for et par år siden døde en mand her i bygden. Han blev ramt at en flyvende træplade og blev skåret halvt over!

2 kommentarer:

 1. Godt huset holdt, men det lyder som noget af en kold oplevelse med den der piteraq, brrrrrr!

  SvarSlet
 2. Dejligt at høre fra dig og tak for julekortet!
  Ja det var koldt, men det kan blive endnu værre.......vores hus er et af de bedst isolerede I bygden.
  En af mine kollegaer måtte tænde 30 stearinlys for at de kunne holde varmen, og skolens pedel bor med sin kone og deres 5 børn i et nærmest uisoleret hus med en skibsovn som eneste opvarmningskilde.
  Kh Sofie

  SvarSlet