lørdag den 14. januar 2012

Isbjørne


Efter en lang vandretur  kom  Thomas og jeg hjem og var klar til at smække benene op og se dronningen blive fejret. Men telefonen ringede, der var set bjørne neden for kirken. Så på med tøjet igen, Bodil og Niels skulle også med og vi skyndte os af sted til kirken. Men bjørnemoren og hendes to unger var gået om bag fjeldene og kunne ikke mere ses.
Hjem igen, af med tøjet og ned i sofaen til gallaforestilling i TV.  Bodil og jeg bagte solboller for at fejre Hendes Majestæt og solens komme. Netop som forestillingen var slut og HMD havde forladt koncerthuset, ringede telefonen igen. Nu var bjørnene i byen!
I tøjet og afsted, det var ikke svært af se hvor, for hele bygden var samlet:

Bjørnene var kommet ind i bygden og var til fare for befolkningen så de var blevet skudt.
To af pigerne fra 5. kl fortalt hvordan de var gået lige forbi dem mens de legede i sneen.

Det var fascinerende at se disse store dyr ligge der i sneen, men endnu mere at opleve den leben det gav i lokalbefolkningen. 
Alle var helt oppe og køre.



Bjørnemor

Hendes to unger

Jeg kunne ikke lade være med at tænke: Bare de dog var gået langt uden om bygden. 
De var ikke afmagret, men var komme ind i bygden via dumpen, som er vores losseplads og sikkert et dejligt sted for bjørne, om de er sultne eller ej.


Bygdefogden informere: Fordi bjørnene blev skudt inde i bygden pga sikkerhed, var det ikke en jagt og dem, der skød bjørnene, får ikke skind og kød. Skindet tilfalder selvstyret og kødet skal deles ud til, i første omgang, gamle og fattige

Flænsningen starter med det samme inden kroppen bliver for kold.

 Skind og hoved skilt fra kroppen.

Det er en meget stor begivenhed når der bliver skudt bjørne, og ikke noget der sker så tit. 
Mange gamle damer stod med plastikposerne klar til at få deres del af kødet.
Normalt skal kødet undersøges for trikiner, men her på kysten kan det ikke lade sig gøre og svaret på en prøve vil være flere uger undervejs. Så her spiser man kødet med det samme, som man altid har gjort. Men da vi jo hverken er gamle eller fattige, fik vi ikke noget i denne omgang. 
Det skulle være en stor delikatesse, kogt!












2 kommentarer:

 1. Sikken en oplevelse - skal lige love for, at det var aktuelt med riffel på vandretur pga bjørne-risiko !
  Vi havde også dejligt vandre vejr idag og turen gik til Torø, som vi ikke kunne komme ud på, pga oversvømmelse og derefter til de store klinter ved Saltofte strand. Vidste I godt, at der er tonsvis af Havtorn på de klinter !
  Vi savner jer !
  Jacob.

  SvarSlet
 2. Ja - jeg tænkte også at det var rart at Thomas var med, med sin riffel, i går.
  Plukkede i havtornen? Den smager faktisk rigtig godt i simremad eller i friskpresset juice. Eller stak i jer bare på dem?

  Savner osse jer rigtig meget......

  Sofie

  SvarSlet